Share

Risotto met geroosterde tomaten en basilicum

Risotto met geroosterde tomaten en basilicum
Risotto met geroosterde tomaten en basilicum
hoofdgerecht 45 min. 4 personen Prima Donna fino

Ingrediënten:

100 gr Prima Donna fino in grove krullen
3 tenen knoflook
1 ui
6 rijpe tomaten
zout en versgemalen peper
15 gr verse basilicum
2 el olijfolie
350 gr risottorijst
1 dl droge witte wijn
1,5 lt groentebouillon
30 gr boter

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220-240 C. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui. Halveer de tomaten en leg ze met de bolle kant naar beneden op een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper. Leg op elke helft een plakje knoflook en een blaadje basilicum. Rooster ze 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Bereid de bouillon volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui. Voeg de rijst toe en bak deze mee tot de korrels glazig worden. Blus de rijst af met de witte wijn en laat het inkoken. Voeg daarna een kop bouillon toe en blijf regelmatig roeren. Wacht steeds tot de rijst de bouillon bijna heeft opgenomen en voeg daarna weer een kop bouillon toe. De risotto is goed als de korrels beetgaar zijn en er een romige consistentie ontstaat (ong. 25-30 min).

Neem de bakplaat uit de oven en laat de tomaten iets afkoelen. Verwijder de knoflook, basilicum en het vel van de tomaten. Hak de tomaten grof en roer ze vlak voor de rijst gaar is samen met de boter door erdoor.

Breng de rijst op smaak met zout en peper. Serveer het gerecht in diepe borden en garneer met de krullen Prima Donna fino en overgebleven verse basilcum.

Wijntip:

Italiaanse rode droge wijn, bijvoorbeeld Chianti