Pompoensoep met Prima Donna en kruidenolie
Pompoensoep met Prima Donna en kruidenolieIngrediënten
Pompoensoep
500 g pompoenvlees (red kuri of flespompoen) (nettogewicht)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 liter bouillon of water
1 dl slagroom
2-3 eetlepels appelazijn
Zeezout en versgemalen peper
1 eetlepel olijfolie
60 g Prima Donna maturo
Kruidenolie
1/2 bosje bladpeterselie
1/2 bosje dragon
1/2 bosje kervel
1 dl olijfolie
Fijn geraspte schil van 1/2 onbespoten of biologische citroen
Zeezout en versgemalen peper
Bereidingswijze
Pompoensoep
Schil de pompoen en snijd in blokjes. Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze fijn. Sauteer de pompoen in olie, samen met de ui, knoflook en tijm. Voeg de bouillon toe en kook gedurende 15 minuten. Voeg de slagroom toe laat nog eens 5 minuten koken. Verwijder het takje tijm en pureer tot de soep glad en romig is. Breng op smaak met zout, peper en ciderazijn tot de smaak in balans is - de zoete pompoen moet flink op smaak gebracht worden om te voorkomen dat de soep te flauw wordt. Serveer de soep gloeiend heet met geraspte Prima Donna, en ernaast kruidenolie en brood.
Kruidenolie
Was de kruiden in koud water en droog ze grondig. Scheur de kruiden grof en doe ze samen met de olie, fijn geraspte citroenschil, zout en peper in een blender. Pureer tot een gladde, groene kruidenolie. Schenk de kruidenolie in een glas of luchtdicht bakje.